Uudet biopolymeeripohjaiset ratkaisut pölynhallintaan. Lue lisää...

Consolis Parma – Pölynsidonta

Consolis Parma ja pölynsidonta Kemionin tuotteilla

Consolis Parma on Suomen suurin betonielementtien valmistaja, joka toimittaa tuotteita asuin-, toimitila- ja infrarakentamisen tarpeisiin. Parma on osa Consolis-konsernia, joka on Euroopan suurin betonitekniikkaan perustuvien ratkaisujen tuottaja ja betonisten valmisosien valmistaja. Consolis tarjoaa ratkaisuja rakennusteollisuuteen, rataliikenteeseen sekä infra- ja kaupunkirakentamiseen. Yhtiö korostaa elinkaariviisautta ja kestävää betonirakentamista. Ympäristö huomioidaan rakennetun ympäristön vastuullisella kehittämisellä ja ammattitaidolla hallituilla, nykyteknologiaa hyödyntävillä toimituksilla.

Parmalle on tärkeää Kemionin tuotteiden ympäristöystävällisyys, sillä lähes kaikki sen tehtaat sijaitsevat pohjavesialueilla. Herkillä ympäristöalueilla voidaan tehdä pölynsidontaa vain sinne soveltuvilla aineilla. Suomen Ympäristökeskus on tutkinut pohjavesialueille sopivia aineita ja suositellut Kemionin tarjoamia tuotteita käytettäväksi 1. luokan pohjavesialueille. Kemion keskittyy kehittämään ja valmistamaan mahdollisimman ympäristöystävällisiä tuotteita, jotka perustuvat esimerkiksi orgaanisiin ja biohajoaviin ainesosiin. Ekologiset vaihtoehdot ovat parempia ympäristölle, sillä ne eivät rasita luontoa.

Ekologinen ja tehokas pölynsidonta

Kemionin ja Parman yhteistyö pölynsidonnan merkeissä alkoi vuonna 2018, kun Uuraisten tehtaalla testattiin Eco-Binder F pölynsidontaliuosta. Tehtaan ulkoalueilla oli kesäisin ongelmia pölyämisen kanssa ja ongelmaan haluttiin löytää ympäristöystävällinen ratkaisu. Pölyäminen tehdasalueella on haitallista, sillä siitä seuraa esimerkiksi terveys-, hygienia- ja ympäristöhaittoja. Tehdasalueilla pölyä kulkeutuu vaatteiden mukana myös sisätiloihin ja siitä voi olla toiminnallista haittaa työkoneille tai muille laitteille. Tavallisesti pölynsidontaan käytetään vettä, mutta kesän helteet haihduttavat veden vaikutuksen jo lyhyessä ajassa. Sopivan pölynsidonta-aineen avulla vaikutusaikaa voidaan pidentää, vähentää kasteluveden määrää sekä polttoainekuluja ja työtunteja.

Kokemukset pölynsidontakäsittelystä Eco-Binder F:llä olivat positiivisia ja rohkaisivat laajentamaan tuotteen käyttöä myös muille tehtaille. Vuodesta 2020 Uuraisten lisäksi neljällä eri tehtaalla alettiin käyttämään uutta, täysin biohajoavaa Eco-Binder FS pölynsidontaliuosta. Eco-Binder FS soveltuu erityisesti hienojakoisen pölyn, kuten betonipölyn, sidontaan. Liuos tunkeutuu tehokkaasti käsiteltävään materiaaliin ja estää kosteutta haihtumasta ja täten takaa pidempiaikaisen tehon. Nastolan tehtaalla tuotetta on käytetty kesästä 2021 ja olemme saaneet positiivista palautetta tuotteen tehosta. Saimme kiitosta erityisesti siitä, että pölyämisestä aiheutuneet asiakasvalitukset ovat loppuneet pölynsidontakäsittelyn alettua.

Kemionin pölynsidontaliuokset mahdollistavat pidempiaikaisen vaikutuksen pölyongelmiin. Pölyäminen Parman tehdasalueilla saatiin hallintaan tehokkaasti, joten yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa niin pölynsidonnan kuin jäänsulatuksen merkeissä.

Lue lisää Parman vastuullisuustavoitteista täältä. Lisätietoja Kemionin pölynsidontaratkaisuista löytyy täältä.