Uudet biopolymeeripohjaiset ratkaisut pölynhallintaan. Lue lisää...

Toimitusjohtajan vuosikatsaus 2023

Vuosi 2024 on käynnistynyt ja nyt on aika tehdä katsaus edelliseen vuoteen ja pohtia myös tulevaa. Alkuun haluamme lämpimästi kiittää asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme vuodesta 2023. Kemion on jatkanut menestyksekästä kasvuaan. Vuoteen 2023 mahtui useita onnistumisia niin tuotekehityksen, uusien asiakkuuksien, kansainvälistymisen kuin tiimin kasvun osalta.

Markkinakatsaus 2023: Pölynsidonta, jäänsulatus, korroosiosuojaus ja kylmätekniikka

Vuonna 2023 raaka-aineiden hinnat palasivat lähemmäs aiempaa ja niiden saatavuus markkinoilla parantui merkittävästi. Saimme tämän heijastettua myös asiakashintoihimme. Kuitenkin rakennusteollisuuden vaikeudet vaikuttivat myös joissain määrin meihin ja näkyivät alan yritysten vähentyneinä tilauksina.

Pölynsidontakausi käynnistyi keväällä lumien sulaessa ja katupölyn ilmaantuessa. Katupölyn torjunta on keskeinen osa etenkin kaupunkien kunnossapitoa, sillä runsas pölyäminen aiheuttaa esimerkiksi terveydelle ongelmia. Kesä oli melko sateinen, joka vähensi osaltaan pölynsidontaliuosten käyttöä.

Hieman hiljaisempaa kesää tasapainottivat entistä useammat kylmäliuosten toimitukset. Kemionin kehittämä ympäristöystävällinen Eco-Cooler -kylmäliuos on käytössä esimerkiksi jäähalleissa ja jäähdytyslaitoksissa, johon se sopii erinomaisen lämmönjohtavuuden sekä matalan viskositeetin vuoksi mainiosti. Kylmäliuosten lisäksi toimitimme korroosiosuojaukseen kehitettyä Korroosio Stop -liuosta maatalouden lisäksi uusiin sovellusalueisiin.

Talvikauden toimitukset alkoivat vauhdilla lokakuun aikana ensimmäisten yöpakkasten tultua ja alkutalvi oli siten hyvin kiireinen. Marraskuun loppupuolella alkanut pidempi pakkasjakso rauhoitti tilannetta, sillä pakkaskeleillä kemiallista liukkaudentorjuntaa ei juuri tehdä.

Markkinoilla on huomattavissa, että kysyntä ympäristöystävällisiä pölynsidonta-, liukkaudentorjunta- ja jäänsulatusaineita kohtaan on selkeästi kasvussa. Työskentelemme aktiivisesti tuotekehityksen parissa, jotta voimme tarjota yhä parempia tuotteita vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin.

Kemion 10-vuotta

Vuonna 2023 juhlimme Kemionin 10-vuotista taivalta. Viimeisen vuosikymmenen Kemion on osoittanut asiantuntijuutensa pölynsidonnan, liukkaudentorjunnan ja jäänsulatuksen osalla. Lisäksi olemme nousseet merkittäväksi tekijäksi korroosiosuojauksessa sekä kylmätekniikassa. Vahva sovellusosaamisemme on tehnyt meistä tunnetun toimijan markkinoilla.

Kemionin 10-vuotisjuhlan ja joulun kunniaksi teimme lahjoitukset John Nurmisen säätiöön Itämeren suojeluun sekä Suomen luonnonsuojeluliiton kautta vesistöjen suojelutyöhön. Vastuullisuus on toimintamme keskiössä ja haluamme omalta osaltamme auttaa vesistöjen ja etenkin pohjavesien suojelussa.

ISO 9001 ja ISO 14001 -sertifikaatit

Vuonna 2022 aloittamamme laatu- ja ympäristöjärjestelmän sertifiointiprosessi eteni menestyksekkäästi, kun DNV myönsi kesällä 2023 Kemionille ISO 9001 ja ISO 14001 -sertifikaatit. Sertifikaatit ovat osoitus pitkäjänteisestä työstä vastuullisuuden ja laadun parissa. Laatutyö on jatkuvaa ja se näkyy muun muassa riskien ja mahdollisuuksien arviointina, toiminnan tarkasteluna sekä jatkuvana parantamisena.

Tuotekehitys ja innovaatiot

Jatkoimme tuttuun tapaan aktiivista tuotekehitystä ja jatkuvaa innovointia. Keväällä 2023 sovellusinsinöörinä aloittanut Seidi työskentelee parhaillaan esimerkiksi pilottivaiheen pölynsidontatuotteiden sekä uusien sovellusalojen talvituotteiden parissa.

Vuonna 2022 lanseeratut ympäristöystävälliset Eco-Melter -tuoteperheen uudet tulokkaat ovat olleet laajasti käytössä ja ne on otettu hienosti vastaan. Viime vuonna kehittämiämme tuotteita ovat Eco-Melter WIRE ja Eco-Melter WIND, jotka ovat käytössä esimerkiksi tuulivoimaloiden, raitio- ja rautateiden sekä muiden kohteiden huurteen- ja jäänpoistossa. Ympäristöystävällisyys on kaiken tekemisemme keskiössä ja myös tuotekehityksemme heijastaa sitoutumistamme kestävään kehitykseen. Oman tuotekehityksen lisäksi teemme tuotekehitystä yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Asiakastyytyväisyys huippuluokkaa

Yksi arvoistamme on asiakaslähtöisyys ja vuonna 2023 aloitimme asiakastyytyväisyyden kehitysprojektin, johon liittyvät sähköiset palautekyselyt. Iloksemme asiakkailta kerätyt palautteet osoittavat, että meillä on erityisen tyytyväisiä asiakkaita. Lähes kaikki vastaajat suosittelisivat tuotteitamme muille, jonka lisäksi myös tilausprosessiin ja tuotteen toimivuuteen oltiin tyytyväisiä. Asiakkailta saatu palaute on meille ensiarvoisen tärkeää ja auttaa meitä kehittämään tuotteitamme ja palveluitamme myös jatkossa.

Kansainvälistyminen jatkuu

Vientiprojektimme käynnistyi mallikkaasti viime vuonna. Näemme suuren potentiaalin Kemionin ympäristöystävällisissä tuotteissa kansainvälisesti ja osallistuminen lokakuussa World Road Congress -päiville osoitti, että maailmalla on kysyntää niille.

Viime vuonna aloitimme myös mukana Scaleup Launchpad -ohjelmassa, joka tukee kansainvälistä kasvuamme. Ohjelma edistää mahdollisuutta viedä Kemionin erinomaisia tuotteita sekä asiantuntijuutta myös ulkomaille. Ohjelman tuoma mahdollisuus verkostoitumiseen ja uusien näkemyksien kehittämiseen luo hyvän pohjan kasvulle. Viennin kehittäminen jatkuu yhä ja tavoitteenamme on vahvistaa myyntiämme kansainvälisillä markkinoilla, johon etsimme parhaillaan vientipäällikköä.

Uusi logo ja uudet nettisivut

Kesän lopulla uudistimme myös samalla kertaa Kemionin logon ja nettisivut. Logoon valikoitu taimi ja uusi slogan ”Innovative green chemistry”, jotka kuvaavat Kemionin jatkuvaa kasvua ja kehitystä. Halusimme myös tehdä nettisivuistamme entistä käyttäjäystävällisemmät ja uuden ilmeen mukaiset.

Vuoden 2024 näkymät

Tänä vuonna jatkamme samalla mallilla, edistäen ympäristöystävällisten tuotteidemme menekkiä. Kotimaan myynnin kehittämisen lisäksi merkittävänä teemana jatkuu Kemionin kansainvälistyminen. Sen lisäksi teemme kehitystyötä viime vuonna sertifioidun laatu- ja ympäristöjärjestelmämme mukaisesti. Kehitystyöhön kuuluu muun muassa jatkuva toiminnan tarkastelu ja parantaminen sekä kehitämme aktiivisesti toimintaamme vähentääksemme ympäristövaikutuksiamme. Tuttuun tapaan osallistumme myös tapahtumiin ja meidät voi tavata seuraavan kerran Talvitiepäivillä 14.-15.2.2024 Jyväskylässä, jossa olemme näytteilleasettajina.

Iso kiitos kumppaneillemme

Kiitos luottamuksestanne ja yhteistyöstä kuluneena vuotena. Erityiskiitos myös kaikille, jotka ovat olleet osa tätä 10-vuotista matkaa. Jatketaan entistä tiiviimpää yhteistyötä myös tänä vuonna. Menestyksekästä vuotta kaikille!

 

Toivottaen,

Timo Nissinen
toimitusjohtaja
Kemion Oy

Liukkaudentorjunta- tai jäänsulatustarpeita? Ole meihin yhteydessä ja autamme.