Katupölykausi on täällä! Lue lisää...

Nokia River Golf – Golfkentän jäänpoisto

Nokia River Golf on yksi Suomen suosituimmista golfkentistä ja siellä pelataan vuosittain yli 70 tuhatta kierrosta. Teemu Lehtimäki on toiminut kenttämestarina vuodesta 1998 ja tekee aktiivisesti töitä nurmikon kunnon ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.

Vastuullisuus näkyy Nokia River Golfin strategiassa, jonka myötä sen halutaan näkyvän myös kentänhoidossa. Tämän johdosta myös jäänpoistoon valittiin ympäristöystävällinen Eco-Melter S -rae. Biohajoavuuden ansiosta jäänsulatusrae ei kerry luontoon tai vesistöön ja on siten täysin turvallinen käyttää myös pohjavesialueilla.

Eco-Melter S -raetta on käytetty kymmenillä Suomen golfkentillä useiden talvien ajan. Raemainen tuote on suosittu sen helppokäyttöisyyden, biohajoavuuden sekä tehokkuuden vuoksi. Tuotteessa on korkea tehoainepitoisuus, minkä asioista se vaikuttaa jäässä pitkäkestoisesti ja helpottaa siten viheriöiden talvikunnossapitoa. Eco-Melter S -käsittelyn jälkeen nurmikko on keväällä paremmassa kunnossa, mikä säästää muuan muassa työ- ja laiteaikaa. Mikä tärkeintä, viheriöt ovat vihreinä ja vahvoina odottamassa kauden ensimmäisiä pelaajia.

Golfkentät taistelevat vaihtelevia talviolosuhteita vastaan

Vaihtelevat sääolosuhteet ja nurmikon päälle muodostuva jääkerros ovat monilla golfkentillä jokavuotinen ongelma. Golfkentän talvihoidossa on tärkeää löytää sopivat aineet ja menetelmät sekä varautua ennalta nopeastikin vaihteleviin sääolosuhteisiin. Kenttämestari Lehtimäen mukaan Eco-Melter S -rae on hyvä ja tärkeä lisä golfkenttien talvikunnossapidon työkalupakkiin, sillä se on huomattavasti mekaanista jäänpoistoa hellävaraisempi tapa poistaa jäätä.

Toimivat jäänpoistomenetelmät ovat kriittisiä golfkentille, sillä jäästä aiheutuu merkittävää haittaa viheriöille. Nurmikko tukehtuu jään alle, kun sinne ei pääse happea eivätkä haitalliset kaasut pääse poistumaan. Viheriön tukehtuessa se muuttuu ruskeaksi ja vaatii keväällä lisäkylvöä, josta taas aiheutuu lisäkustannuksia. Golfkenttien toiminnan kannalta on tärkeää, että viheriöt säilyvät talven läpi ja ovat hyvässä kunnossa, kun golfkausi avataan keväällä. Nurmikon huono kunto saattaa aiheuttaa merkittäviä viivästymiä kauden avaamiseen, mikä voi johtaa huomattaviin taloudellisiin tappioihin.

Perinteisesti viheriöiden tukehtumista on pyritty estämään rei’ittämällä jäätä mekaanisesti. Jään mekaaninen rei’ittäminen saattaa kuitenkin vahingoittaa nurmikkoa, joka voi näkyä vielä kesälläkin viheriöllä olevina reikinä. Viheriöitä on myös yritetty suojella jäältä muilla keinoilla, kuten levittämällä muovikelmuja viheriöille. Muovin levittäminen kentälle vie kuitenkin runsaasti työaikaa eikä ole ekologinen vaihtoehto.

Erinomaisia käyttökokemuksia Nokialla

Tänä talvena Nokia River Golf halusi testata nurmikon päälle muodostuvan jääkerroksen poistamiseen uutta ratkaisua. Kemionin tarjoamassa ratkaisussa kiinnosti etenkin sen biohajoavuus ja tehokkuus sekä se, ettei se sisällä perinteisiä kloridisuoloja. On tärkeää, että tuote biohajoaa luonnossa eikä jää vaikuttamaan pitkäaikaisesti maaperään.

Eco-Melter S -rae on nyt ensimmäistä talvea käytössä Nokia River Golfilla ja se on kerännyt tähän mennessä kiitosta. Erityisesti raekokoon oltiin tyytyväisiä, sillä optimaalisen kokoinen rae läpäisee jopa 5 cm paksuisen jääkerroksen. Suurempi raekoko lisää myös tuotteen pitkävaikutteisuutta, sillä rakeen jäähän poraamat reiät eivät jäädy umpeen ja rae vaikuttaa myös poikkisuuntaisesti jään alla. Eco-Melter -rakeen avulla jäästä tulee haurasta, minkä ansiosta jään poistaminen mekaanisesti käy helposti ja hellävaraisesti.

Kenttämestari Lehtimäki arvioi, että 400 m2 alueelle kuluu noin yksi 25 kg pikkusäkki. Suosittelemmekin 70–100 grammaa per neliö, riippuen jään paksuudesta. Tuote voidaan levittää käsin tai käyttämällä olemassa olevaa kalustoa, esimerkiksi hiekoitinta. Eco-Melter S on suosittu etenkin sen takia, että se on helppo levittää ja säilyy hyvin varastossa. Pakkauskokoja on saatavilla tarpeen mukaan 25 kilon säkeistä 1000 kilon suursäkkeihin.

Lue lisää Nokia River Golfin toiminnasta heidän nettisivuiltaan. Tutustu myös laajaan jäänsulatusainevalikoimaamme täällä

Talvitiepäivät 2024

Osallistumme ensi viikolla 14.-15.2. Jyväskylässä järjestettäville Talvitiepäiville. Talvitiepäivät ovat tiealan kansainvälinen ammattilaistapahtuma tienpidosta, kadunpidosta ja

Lue lisää »